Wil je als eerste op de hoogte zijn van het nieuws van mijn atelier? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief.

Get inspired

Subscribe to our Newsletter for news on latest products and sales

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Search

  • No products in the cart.
  • No products in the cart.

CERAMICART

Mijn studio van de toekomst

De laatste tijd breng ik veel tijd door in mijn studio. Het is normaal, ik maak een hoop mooie keramische stukken voor het einde van het jaar. Dus, ik moet zeggen dat mijn 9m2 maximaal benut worden. De grootste uitdaging blijft de optimale organisatie van tijd en ruimte, om ervoor te zorgen dat ik regelmatig mooie stukken kan maken en dat ze op tijd klaar zijn voor toekomstige bestellingen en markten. Ik ben geen circusartiest, maar ik jongleer met 1001 dingen.

  • de momenten van creatie aan de draaischijf van de pottenbakker,
  • de tijd om de stukken te laten drogen alvorens ze af te draaien (de definitieve vorm geven aan de buitenkant van een pot en het voetstuk modelleren met een ijzeren werktuig),
  • de momenten van creaties "op de plaat", d.w.z. creaties die ik niet op de draaischijf maak,
  • De ruimte om al deze stukken te drogen. Ik zweer het, ik vind nog steeds kleine verborgen plekjes waar ik wat stukken in kan opbergen!
  • Zoveel mogelijk stukken in de oven plaatsen. Ook hier ben ik een expert geworden in " Tetris game in de keramische oven ".
  • Glazuursessies met allerlei spatten op de vloer,
  • Grrrrrrr, verdorie, geen glazuur meer. Dan maar “pepermolenmadammeke” spelen. De magische feeënpoeders bovenhalen en daarmee aan de slag gaan.
  • Mhhh, waar ga ik de pakjes klaarmaken om ze per post te versturen? Hopla, een beetje dweilen en dat dan maar doen... op de vloer.

Ik geef dus toe dat ik van tijd tot tijd droom van een veel ruimere studio waar ik kan bewegen zonder te struikelen over een kruk of een ander rondslingerend voorwerp! Dagdromen mag!

"Op deze mooie lentedag sta ik op. De zon komt piepen boven de horizon en ik voel al een mooie dag met een milde temperatuur aanbreken. Ik begin mijn dag met het controleren van de temperatuur van mijn oven, die de hele nacht is afgekoeld. Ik verheug me erop de nieuwe goudklompjes te ontdekken die ik in deze grote oven met een volume van 120 liter zal vinden. Dit competitieve beest staat in een aparte ruimte, los van de rest van de studio, zodat de dampen mijn werkruimte niet vullen. Ahhhh mijn werkplaats, mocht je ze kunnen zien. Hoe ruim en licht ze is. Het is een grote rechthoek van 6 bij 10 meter met een grote erker die uitkijkt op mijn tuin. Ik hou ervan om de vogeltjes van tak tot tak te zien vliegen. Hoe vredig deze plek is.

De "gemeenschapstafel”

Aan de linkerkant staat een zeer grote tafel die plaats biedt aan 12 mensen voor workshops in groep. Niet echt "technische" workshops. Of toch wel! Wij houden ervan onze ideeën uit te dagen en te onderzoeken welke de beste methoden zijn om ze toe te passen naargelang het stuk dat wij willen maken groot is of in evenwicht moet zijn. De deelnemers, ja het zijn voornamelijk vrouwen, voelen zich op hun gemak in mijn workshop. Er is een kleine koffie- en theehoek. Sommigen van hen nemen wat handgemaakt gebak mee. Soms draaien we muziek, maar niet te hard. We houden ervan om te kletsen of soms gewoon te luisteren naar de stilte van de concentratie. Naast de drankjes is er een minibibliotheek met orakels, tarotkaarten, boeken over Feng Shui, yoga, energetica, hedendaagse keramiek, maar ook prachtige boeken over keramisten die in de loop der jaren hun sporen hebben nagelaten, zoals Lucie Rie en Hans Coper. Iedereen voelt zich vrij om een kaart te trekken om de energie te zien die hen op deze dag zal vergezellen. Dit is ook vaak een gelegenheid voor actieve beschouwing. De handen zijn in actie en het hoofd kan mediteren over de tekst die bij de getrokken kaart hoort. Er is geen intentie tot waarzeggerij in deze gewoonte, alleen het aansturen op het bewust opzoeken van het innerlijk zijn. Dit is het meer 'community' gedeelte van de workshop. Twee avonden per week komt de werkplaats tot leven met prachtige mensen. Dat vult me met energie. Maar ik heb ook momenten van eenzaamheid nodig waarin ik me kan ontwikkelen zoals ik wil in deze prachtige ruimte, die ik heel precies heb ingericht naargelang elke fase van het productieproces. 

Werken met klei

Langs de achterwand staat de kneed- en kleirecyclagetafel. Dit zijn zeer solide tafels met gipsladen. Deze grote gipsplaten vangen het kleislib op, dat dan wordt gerecycleerd. Als de klei de juiste consistentie heeft, kneed ik hem om hem opnieuw te kunnen bewerken voor andere creaties. Dit is een zeer arbeidsintensief maar uiteindelijk zeer meditatief deel van het werk. Voor mij is het ondenkbaar om klei zomaar weg te gooien. Het is een kostbaar goed dat de planeet mij biedt, en ik gebruik het met respect en dankbaarheid. Hier wordt ook de voorraad klei-“broden” van de verschillende soorten aarde bewaard die in de studio worden gebruikt. 

De muren met planken

Alle muren zijn bekleed met planken om de vele stukken te laten drogen. De achterwand is gewijd aan het drogen van de stukken. De rechtse is voorbehouden voor de geglazuurde stukken die wachten om de tweedeeme oven in te gaan. Je kunt deze niet door elkaar bakken, dat zou de oven beschadigen. In het rechtergedeelte staat een tafel waar alle glazuren worden bereid. Hier bewaar ik alle ingrediënten en oxiden in poedervorm. Mayonaise-emmers bevatten de reeds bereide glazuren.

De draaischijven

Ik heb 6 draaischijven waarmee ik de draaitechniek aan mijn leerlingen kan leren. Ze zijn geïnstalleerd in het verlengde van de gemeenschappelijke tafel. 3 schijven staan tegenover elkaar in het midden van de ruimte, zodat de wanden vrij blijven voor rekken en werktafels. 

De "propere" ruimte

Bij de muur met deur bevindt zich de "propere" ruimte met een grote tafel. Dit is ideaal om pakjes klaar te maken voor verzending per post. Er is een opslagruimte voor de verzenddozen en beschermende kartonnen dozen, zodat de creaties veilig bij u thuis aankomen. Dit is ook waar ik mijn kleine studio opzet voor fotoshoots. Ik heb een kist met een paar decoratieve elementen om de foto's aantrekkelijker te maken.

De must: de winkel

En de must-have is mijn winkeltje waar ik mijn verschillende creaties uitstal. Ik vroeg aan een vriendin, die een gave heeft voor het opstellen van mooie displays, om dit deel voor haar rekening te nemen. Ik hou ervan om lokale artiesten in de kijker te zetten die "Slow life" hoog in het vaandel hebben staan. Er zijn lokaal geoogste kruidenthee, zeep, linnen en wol geweven in België, lokale gedroogde bloemen, foto's s sieren ook de muren. Kortom, het sleutelwoord is "handgemaakt" en "lokaal". Geen "made in ginder achter" in mijn winkel. 

Samenwerkingen

Ik neem ook deel aan een programma dat Belgische ontwerpers en ambachtslui samenbrengt. Samen werken we aan nieuwe vormen en collecties. Deze samenwerkingen zijn bijzonder verrijkend omdat 2 werelden elkaar ontmoeten, en er daaruit objecten ontstaan die anders nooit het licht zouden hebben gezien. 

Mijn studio is opgeruimd, overzichtelijk (hoofdzakelijk witgeverfd) met een zweem aan hout voor de warme touch. Er is ook een kleine pelletkachel in de hoek voor de winteravonden. Mijn kinderen komen er graag om mij een zoen te geven. Ik ben nooit ver weg. Jarenlang ben ik gecoacht om te werken aan mijn visie als ondernemer, om te leren vooruit te lopen op dingen en mezelf de tijd te geven die ik nodig heb om mijn projecten uit te voeren, om mijn angst om niet genoeg geld binnen te halen in te tomen. Ik heb nu referentiepunten die me in staat stellen te kalmeren wanneer angst opduikt. Want ja, de angst gaat nooit echt weg, maar ik heb een manier gevonden om het te beheersen. Het dagelijks leven bestaat uit komen en gaan, maar over het algemeen voel ik een grote harmonie en evenwicht in mijn leven als vrouw, geliefde, moeder, vriendin, ondernemer. Het leven is mooi als je op de plek bent waar je tot bloei kunt komen. Ik zweer het je, zo’n plaats bestaat voor iedereen. Beschouw jouw overtuigingen, en je zult zien dat deze plek binnen je bereik ligt. Ga ervoor. Geef niet op. Neem de tijd om na te denken en te anticiperen. Dat is puur geluk. " «